dilluns, 15 d’octubre del 2012

Kakuma Refugee Camp (Kenya)

Kakuma Refugee camp, algunes dades 

Hi viuen 100.000 persones de 15 nacionalitats (48% Somàlia, 32 % Sud Sudan, 6% Etiòpia, 5% Congo,…). Cal recordar però que aquests rostres són només una minúscula part dels més de 50 milions de persones desplaçades a tot el món.

Creat l’any 1992, ara fa ja 20 anys. Coordinat per l’ACNUR (Alt Comissionat de Nacions Unides pels Refugiats). Més d’una dotzena d’ONGs treballen a el camp, entre elles el JRS (Jesuit Refugee Service).


Situat en una zona remota, al nord oest de Kenya, on els Turkanes (la població autòctona) fa segles que viuen una vida seminòmada extremadament simple, cuidant de ramats de cabres (els més rics tenen algun ruc). Els conflictes per la terra i l'aigua entre els refugiats i la població local són inevitables.
Clima semidesèrtic (tot i que en els últims anys plou de tant en tant). Diuen que el fet d’haver plantat arbres ha canviat el clima, afavorint més pluges. Aquestes són una benedicció i alhora una maledicció. La pluja és bona notícia doncs permet a cultivar una mica (blat de moro, carbassa, mongetes), i alhora desastre doncs moltes cases (de fang) col·lapsen quan plou massa.